Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg

Koken met de nutribullet EveryGrain Cooker

Door Shannon Wattel -

Geboren en getogen in het Bourgondische Zeeland met een enorme voorliefde voor gezond en lekker eten. Woonachtig in Amsterdam.

Ik ben opgegroeid in een familie met passie voor eten en drinken! Dus toen ik 10 jaar geleden naar Amsterdam verhuisde vond ik het fantastisch om carte blanche te hebben voor wat er iedere avond op tafel getoverd werd!

Wat begon met klassiekers als pasta pesto met wat basic keukentools werd al snel uitgebreid met spannend recepten en regelmatige bezoekjes aan de Meesterslijpers en Duikelman, dé kookgereedschapswinkels van Amsterdam. Want wát is er nou leuker dan diners thuis organiseren voor groepen vrienden, met mijzelf als zelfverklaarde hobbychef achter het fornuis?!

Lag de charme voor mij eerst in een kneuterige aanpak, met de jaren (en een groeiend budget) ging ik steeds meer werken met vernuftige snufjes die het leven makkelijker maken - en het gerecht beter.

Faux pas

Zo kwam ik er een paar jaar geleden achter dat ik - en met mij vele anderen - mijn rijst verkeerd kookte! Waar ik de term ‘’koken’’ interpreteerde als rijst in een grote pan kokend water gooien en afgieten, een beetje zoals met pasta en aardappels, blijkt dat je de ‘’perfecte’’ rijst maar met een kleine hoeveelheid water moet koken. Dan is afgieten niet meer nodig, en eigenlijk zelfs een echte faux pas. Deze wijsheid was één ding; de uitvoering ervan liet de eerste keren behoorlijk te wensen over… Te weinig water betekent namelijk aangekoekte rijst en hard schrobben; te veel water betekent alsnog afgieten! Tot nu dan, want sinds de nutribullet EveryGrain Cooker zet ik ieder keer perfecte rijst op tafel. En zonder enige moeite! 

Testscenario’s

Al bij de ontvangst van de doos werd ik blij verrast te lezen dat de cooker naast rijst ook voor het koken van allerlei andere graansoorten is (denk bulgur, quinoa, etc.) én een stoomfunctie heeft. Dit veranderde mijn kookstrategie natuurlijk, want ook deze functies moesten uitgebreid getest worden - met misschien als spannendste testscenario: kan zelfs mijn huisgenoot, die nog geen ei kan bakken, met de nutribullet Every Graincooker een makkelijk gerecht op tafel toveren? Dag 1- de eerste avond bereiden we witte rijst. De gebruiksaanwijzing geeft duidelijk aan welke stappen te volgen, maar voor ongeduldige types zoals ik is de nutribullet gelukkig intuïtief en staan er hulpstreepjes in de cooker pot die aanduiden hoeveel granen en water er in het apparaat moeten.

Het is een kwestie van aanzetten, beetje geduld tot de teller op het apparaat afgelopen is, en tada - perfecte fluffy rijst. Zelfs voor koks die wat moeite hebben met timemanagement biedt de nutribullet gemak - als de rijst klaar is schakelt het apparaat automatisch over op de warmhoudfunctie zodat je rustig kan opscheppen wanneer je aan tafel wilt! Dag 2, een avond borrelen met vrienden: dit keer gyozas en dim sum uit de nutribullet met stoomfunctie in plaats van de traditionele stoommandjes boven een pan met kokend water. Klein beetje water in de nutribullet, het stoommandje (inbegrepen) met gyozas erin en stoomfunctie aan! Weer geen omkijken naar. Als de teller is afgelopen zijn de gyozas perfect gaar. Ik hoef niet te wachten tot mijn pan met water kookt en rommelen met stoommandjes. Dag 3, huisgenoot stelt voor rijst met zalm en broccoli te maken. Ik leg haar uit hoe alles werkt: rijst en bouillon (wat water met bouillonblokje) in de cooking pot en na tien minuten de zalm en broccoli in het stoombakje toevoegen. Geloof het of niet, ook dit was een succes!

Vergelijk met andere rijstkokers

De veelzijdigheid van de Graincooker is groot en dat verraste me - ik heb eerder een rijstkoker van een huisgenoot gebruikt die níet de optie bood om verschillende graansoorten te bereiden. De nutribullet heeft aparte programma’s (een knop voor witte rijst, een knop voor bruine rijst etc.) waardoor het bereiden van je gerecht foolproof is. Verder vind ik de mogelijkheid om te stomen met het bijgeleverde stoommandje een uitkomst - vooral als je een gezonde en complete maaltijd wil bereiden zonder al te veel tijd of zin! Plus, het beste, zowel de cooking pot als het stoommandje kunnen gewoon in de vaatwasser dus je hebt minimale afwas na het koken! 

Havermoutproject

Wat ik nog niet geprobeerd heb is een havermoutgerecht: gewoon de oats met havermelk, banaan en wat honing in de cooking pot en na bereiding serveren met wat vers fruit. Dit wordt het volgende project als ik in het weekend wat tijd heb voor een rustig ontbijt!

Tot slot

Ik zou het product iedereen aanraden - vooral door het gebruiksgemak. Het is easy to use, foolproof, je hebt bijna geen afwas, what’s not to like? Zelfs voor minder ervaren koks, of juist voor deze koks, is het een uitvinding! Als ik dan iets moet opmerken, is dat het natuurlijk wel weer een extra tool is die ruimte in je keuken inneemt - iets waardoor sommigen toch misschien liever met een pan werken. Maar ik, ik ben voorlopig nog lekker bezig om lekkere gerechten met dit apparaat te maken!

 

Share this post:

Ouder artikel Nieuw artikel

Translation missing: nl.general.search.loading